به گزارش «اخبار خودرو»، در شرایط کنونی اجرای سریع سناریوهای موفقی که در دورههای قبلی و در شرایط مشابه اجرایی شده است، میتواند بازار داخلی و بینالمللی را تحتتاثیر قرار دهد و به بهبود بازار خودرو کمک کند. اما بهرغم پیشبینیها و انتظاراتی که از دولت و مجلس برای حل مشکل واردات خودرو و راهکارهایی برای ساماندهی بازار خودرو میرفت، تاکنون هیچ پاسخ روشن و مشخصی ازسوی مسئولان، وزارت صمت و مجلس در این زمینه ارائه نشده و جز مطرحشدن برخی وعدهها، البته تا این لحظه گام عملی و موثری برای حل مشکل صنعت واردات خودرو برداشته نشده است. هرچند در روزهایی که التهاب انتخاب و کسب رأیاعتماد رضا رحمانی در وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح بود، مقابله با تحریمها و توجه به تولید جزو برنامه و اولویت وزیر جدید صنعت عنوان شد و تعیین تکلیف صنعت خودرو در حوزه تولید و واردات از موضوعات مورد بحث در نشستها بود اما با این حال و به گفته یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران، در این جلسات هیچ برنامه و الگوی مشخصی درخصوص واردات خودرو ارائه نشد. باتوجه به ابهامات مطرح درخصوص تصمیمات و برنامههای دولت برای واردات، فرهاد احتشامزاد، رئیس فدراسیون واردات ایران با اشاره به نبود برنامه مشخص در زمینه واردات خودرو میگوید: «از موضوعاتی که در اتاق بازرگانی ایران و با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت مورد بحث و بررسی قرار گرفت، عدم تعیین تکلیف صنعت خودرو در حوزه تولید و واردات بود اما متاسفانه در برنامهای که ازسوی وزیر نیز ارائه شد، هیچ پیشنهادی در ارتباط با رفع ممنوعیت واردات وجود نداشت. البته در این جلسه وزیر صمت برنامه اصلی خود را تمرکز بر تولید مطرح کرد که طبعا برای همه ما ارجحیت دارد اما در کنار تولید باید کالای باکیفیت وارداتی نیز طبق فرمایشات مقاممعظم رهبری بهعنوان الگوی تولید داخل مورد توجه دولت قرار بگیرد.»
شرکتهای نمایندگی رسمی در تامین محصولات پیشفروششده موفق عمل نکردهاند. باتوجه به این مساله وضع موجود در بازارهای خودرو کشور را چگونه بررسی میکنید؟
وضعیت نابسامان تامین نیاز بازار خودرو و تاخیر و تعویق تعهدات شرکتها ناشیاز تصمیمات دولت درخصوص قانون ممنوعیت دفعی واردات خودرو ایجاد شده است. تولیدکنندگان داخلی هفتههاست در بحث تامین و تولید با مشکل روبهرو هستند و تعهدات عقبافتادهای برای آنها بهوجود آمده است. ازسویدیگر این جریان، قیمتها را در بازار دچار نوسان کرده که بهطور قطع یکی از راهکارهای اساسی، فعالسازی واردات خودرو است و پیشتر تحتعنوان مدیریت واردات خودرو مورد تایید و موافقت مجلس قرار گرفته اما باید چارچوب هدایت آن نیز شکل بگیرد.
با توجه به موضع رئیس سازمان توسعه تجارت درخصوص رفع ممنوعیت واردات خودرو و مقابله سودمند با تحریمهای ظالمانه آمریکا، شرایط واردات خودرو را چگونه بررسی میکنید؟ التهابات بازار را ناشیاز چه کنشی ازسوی مسئولان و تصمیمگیران در جامعه میدانید؟
امید است آنگونه که سازمان توسعه تجارت اعلام کرده است گامهای عملی برای رفع ممنوعیت واردات خودرو برداشته شود و دور از فضای التهابآلود فعلی و دخالتهای دولت که از 2سال پیش رخ داد و منجر به اتفاقات و بحرانهایی در حوزه واردات خودرو شد، درنهایت دولت بهصورت واقعبینانه و بیطرفانه موضوع را بهصورت واقعی تحلیل کرده و کمک کند تا بازار از این التهاب خارج شود. رفع ممنوعیت وارات خودرو را یکی از راهکارهای عبور از تحریم است که موجب میشود بتوانیم تحریمها را دور بزنیم و نشان بدهیم بهرغم تحریمهایی که اعمالشدهاند، توانستهایم بر آنها فائق شویم. مانند اتفاقی که در دولت دهم رخ داد و وزیر وقت صمت پیشرو آن بود و شرایط عبور از تحریم را تعریف کرد.
راهکار اجرایی برای مقابله با تحریمهای آمریکا را چه میدانید؟ آیا دولت برای مواجهه با تحریمها موفق عمل کرده است؟
باتوجه به شرایط کنونی، اجرای سریع سناریوهای موفقی که در دورههای قبلی و در تحریمهای گذشته اجرایی شده بودند، میتواند بازار داخلی و بینالمللی را تحت تاثیر قرار دهد و به بهبود بازار خودرو کمک کند. درخصوص سیاستهای دولت باید بگویم تاکنون وزرات صنعت نتوانسته است برنامه مشخصی را برای خودروسازی و واردات خودرو ارائه دهد. امیدواریم دولت هرچه سریعتر در این زمینه تصمیمگیری کند و زودتر به نتیجه برسد، چون تاکنون زمان زیادی را از دست دادهایم و هر روز که میگذرد با مشکلات جدیتری در حوزه صنعت خودرو و واردات مواجه میشویم، با ادامه وضع موجود و حذف تدریجی برندهای خودرویی از بازار، سرمایهگذاریهایی که در جریان واردات انجام شده است، دیگر قابل باز گشت نخواهد بود.
نقش گریمارکتها برای مقابله باتحریمهای آمریکا را چگونه بررسی میکنید؟ آیا فعالیت گریمارکت همچنان وابسته به شرکتهای نمایندگی رسمی خواهد بود؟
در دولت دهم فعالیت افراد حقیقی و حقوقی درخصوص واردات خودرو این صنعت را یاری کرد تا بتوانیم از فشار تحریمهای ظالمانه آمریکا بکاهیم. درحالحاضر این بازگشت به عقب، نوعی فرار رو بهجلو برای کاستن از فشاری است که به مردم در مواجهه با تحریم وارد میشود. بنابراین میتوان با بررسی دقیق شرایط در تحریمهای گذشته، از گریمارکتها در دور زدن تحریمهای پیش رو کمک گرفت. فعالیت گریمارکتها در راستای شرکتهای نمایندگی رسمی خواهد بود. شرکتهای نمایندگی باتوجه به دریافت درصد هزینه مشخص، گارانتی خودروهای وارداتی را برعهده میگیرند. با ورود محصولات جدید به بازارهای کشور در این طرح بخشهای تعمیرات و خدمات شرکتهای نمایندگی رسمی به فعالیتهای خود ادامه خواهند داد و بهنوعی از کاهش اشتغال در بخش تعمیرات و نگهداری شرکتهای نمایندگی میکاهد.
خروج دولت از تصدیگری و ایجاد فضای رقابت واقعی در صنعت خودرو را چگونه بررسی میکنید؟
زیان انباشته شرکتهای بزرگ خودروسازی هرساله گریبان دولت را میگیرد. بنابراین رفع تصدیگری دولت از صنعت خودرو در شرایط کنونی این صنعت بسیار مهم است. انتظار میرود در کنار تصمیمات مقطعی که برای بازار خودرو گرفته میشود، تصمیم اساسی برای رفع تصدیگری دولت از شرکتهای دولتی و خصولتی خودروسازی اتخاذ شده و خصوصیسازی شرکتهای خودروسازی بزرگ دولتی که درحالحاضر بهصورت شبهدولتی اداره میشوند، هرچه سریعتر انجام شود و دولت از تصدیگری صنعت خودرو دست بردارد و اجازه بدهد بخش خصوصی واقعی این صنعت را مدیریت کند تا در فضای رقابتی واقعی شکل بگیرد.
نقش شرکتهای خصوصی در ارتقای خودروسازی کشور را چگونه بررسی میکنید؟ آیا در بلندمدت انتظار استقلال شرکتهای بزرگ خودروسازی دولتی از کمکهای سالانه دولت میرود؟
نقش موثر برنامهریزی دقیق و بلندمدت بخش خصوصی بر رشد خودروسازی در کشور انکارناپذیر است. در بخش خصوصی باتوجه به نگاه بلندمدت مدیران در تدوین برنامهها، برنامهریزیها کمتر دستخوش التهابات میشود و اگر تبصرهها، بخشنامهها، قوانین و مقررات مکرر و گاه ناقض را کنار بگذاریم و تاثیر آنها را بر فعالیت فعالان اقتصادی در نظر نگیریم، بهطور قطع میتوان امید داشت خصوصیسازی خودروسازان منتهی به رشد آنها شود.